Een van de meest voorkomende thema’s binnen coaching is burn out. Het ervaren van stress en bovenal, het niet weten hoe daar mee om te gaan veroorzaakt een gevoel van onmacht, van grote onzekerheid, van angst. Het zelfvertrouwen geeft het dan vaak op.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is zaak om op tijd aan de bel te trekken: voel je het aankomen, schakel dan onmiddellijk hulp in. Als je eenmaal in een burn-out situatie zit, is het verdomd lastig om daaruit te komen. Het probleem is: wanneer is dat moment daar? Wanneer moet ik hulp inschakelen? Achteraf is dat gemakkelijk te duiden, maar als je midden in dat proces zit…..… Ik zou je willen adviseren: als je jezelf die vraag stelt („wanneer is dat moment daar?”), dan is het moment daar!

Burn out kent twee, elkaar versterkende, oorzaken: een externe en een interne. De externe is meestal werkgerelateerd; de interne was er al, maar wordt nu, aangedreven door de externe, in alle hevigheid actief.

Vaak kun je aan de externe factor niets doen. Soms kun je met je leidinggevende of collega’s (of familieleden) afspraken maken om de druk voor jou wat weg te nemen, maar meestal lukt dat niet. „Men” vindt dat het jouw probleem is. Feit is: in de meeste gevallen kun je aan de externe factor(en) niets veranderen, het heeft dan ook weinig zin om het laatste restje energie en kracht dat je nog hebt, hieraan te besteden. Het levert je niets op. Behalve nog meer stress.

Het is beter om dat laatste restje kracht te besteden aan iets waar je wel iets aan kunt veranderen: jezelf! De interne factor heeft te maken met wie jij bent. Er zit ergens iets groots dat jou niet helpt, maar het juist erger maakt. Met een coach kun je op zoek gaan naar dat „iets”. Bewustwording, inzicht én keuze zijn de kernwoorden. Als je weet wat dat „iets” is, kun je er betekenis aan geven en kun je er voor kiezen het anders te doen. Die verandering kan bijvoorbeeld te maken hebben met ander gedrag, met een andere houding, met andere communicatie, met een andere plek in de organisatie of een andere organisatie.

De enige remedie bij burn out is: jij verandert. Je omgeving zal niet veranderen, dus zul jij het moeten doen. Als je tegen een burn out aanzit, voel je je opgesloten, alsof je geen kant meer uit kunt. Een coach kan je helpen om weer in beweging te komen. Het is geen gemakkelijke weg, je komt obstakels tegen waarvan je het bestaan niet kende. Maar het lukt! Echt! En als je geen interne stress-factor meer hebt, kun je de externe (veel) beter aan.

Veel mensen weten niet wanneer „het” moment daar is. Twijfel jezelf of zou je er eens over willen praten: ik maak graag tijd voor je. Dat kan telefonisch, via skype, e-mail of persoonlijk. Je bent welkom!