Bewegen voor je geest
Meer beweging leidt tot een betere lichamelijke conditie. Dat is bekend, Maar nu blijkt dat meer bewegen ook goed is voor je geestelijke conditie. Muizen die ’s nachts in een loopwiel rondrennen maken meer nieuwe neuronen aan, hebben een beter leervermogen en een beter langetermijngeheugen dan muizen die geen beweging hebben.

Dr. Erik Scherder
Neuropsycholoog Erik Scherder zit regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door. Hij vertelt dan met zeer groot enthousiasme over het belang van inspanning. Inspannend bewegen (minimaal een half uur per dag) zorgt voor een betere lichamelijke en vooral ook geestelijke conditie. Als je niet beweegt verandert je hart- en vaatstelsel in een pudding. En je brein heeft een goede doorbloeding nodig. Het stuk brein dat het laatste klaar is (de frontale lob) gaat ook als eerste achteruit. En die frontale lob is zo belangrijk omdat daar het controlerende stuk zit.

Bewegen als medicijn
Ik raak er steeds meer van overtuigd dat bewegen mijn cliënten helpt in hun veranderproces. Niet alleen werkt het meditatief en krijg je meer energie, het maakt je ook bewust van je lichaam. En dat bewustzijn is uitermate belangrijk in je zoektocht naar je identiteit. Bovendien helpt een gezond lichaam de geest gezond te worden. Door bijvoorbeeld hardlopen of (power)wandelen versterk je niet alleen je hart- en vaatstelsel en daarmee je gezondheid, maar krijg je ook meer rust in je hoofd.

ChiRunning
Ik ben een chaotische sporter, dan weer dit, dan weer dat, dan weer fanatiek, dan weer nauwelijks. En veel blessures. Hardlopen is voor mij ideaal, want het kan altijd en overal. Maar ik heb het nooit echt leuk gevonden. En daarom heb ik vorige week een training ChiRunning gedaan. Een hele dag in het Amsterdamse Bos hollen. Waarom ChiRunning?
ChiRunning (bedacht door Danny Dreyer) is een hardlooptechniek plus leermethode die je de basis geeft om op een natuurlijke manier hard te lopen, zo ver en zo lang je wilt. Daarbij ontzie je gewrichten, spieren en pezen, zodat de kans op overbelastingsblessures minimaal wordt. Klinkt goed, toch?

Opnieuw leren hardlopen
Je leert eigenlijk opnieuw hardlopen. En dat voelt ontzettend vreemd. Je hersenen vinden dat maar niks. Het duurt ongeveer 3 á 4 maanden om je hersenen aan de nieuwe manier te laten wennen. De deelnemers aan de training waren vooral hardlopers (marathon, halve marathon, duurlopers) en triatlon-sporters. En allemaal vonden ze dat het lopen hen te veel moeite kostte. Na de training vonden we allemaal: dit is fantastisch! Ik ben ervan overtuigd dat het mij én mijn cliënten gaat helpen! Kijk voor meer info op ChiRunning en ChiWalking