http://paranormaal.blog.nl/files/2015/06/132.jpg

De Zonnewende
Gisteren vierden we de Zonnewende. De dag van de Zonnewende, het begin van de zomer, is vanaf dit jaar ook de Dag van de Yoga. Niet zo gek om uitgerekend die dag te kiezen. Yogi’s en yogini’s over de hele wereld zetten een beweging in gang die uiteindelijk zal leiden tot De Verandering: wanneer we collectief weten dat het niet de aarde is die gered moet worden, maar wijzelf! De mystieke energie die op de dag van de Zonnewende voelbaar is past fabelachtig bij het in gang zetten van die beweging.

Stonehenge – magische werkelijkheid
De naam “Zonnewende” geeft aan dat de zomer begint. Er is ook een winterzonnewende, maar daar hoor ik niet al te veel over. De langste dag kent wellicht meer magie, dan de kortste dag? Misschien moeten we terug naar de Keltische jaarkalender om het begin van de zonnewende te vinden. Door de eeuwen heen hebben echter ook onder meer het boeddhisme, het jodendom en het katholicisme de zonnewende ingesloten. Het meeste bekende symbool en misschien ook wel het meest „tastbare” is Stonehenge in Groot-Brittannië, het oeroude monument op de groene vlakten van Salisbury. Op de langste dag van het jaar verschijnen de eerste stralen van de opkomende zon daar precies vanachter de reusachtige Heel Stone. Duizenden laten zich elk jaar raken door die eerste stralen en het mystieke dat collectief gevoeld wordt.

Het collectieve bewustzijn en wereldvrede
Ik schreef al eens eerder over Kali Yuga. Volgens veel spirituele leiders in de wereld, oost en west, leven we momenteel in het Kali Yuga, het laatste en donkerste tijdperk. We zijn op dit moment het verst verwijderd van onze oorsprong. Maar, zeggen ze, als de nacht het donkerst is, breekt de dageraad snel aan. Dan keren we terug naar onze oorsprong, naar het paradijs. Ik geloof oprecht dat de Wende, De Verandering, in voorbereiding is. Collectieve meditatie zou een positief effect hebben op het collectieve bewustzijn. We kunnen elkaar beïnvloeden via het collectieve bewustzijn. Op die manier kunnen we zelf zorgen voor wereldvrede: het is niet de aarde die gered moet worden, het zijn de mensen die moeten veranderen! Via yoga en meditatie kan dat doel bereikt worden. Daarom is “de dag van de yoga” een mooi initiatief van Narendra Modi, de premier van India.

Namaste.