Dodenherdenking en Vrijheid

Vrijheid is schaars.
Vandaag herdenken we onze oorlogsdoden en morgen vieren we onze vrijheid. Het lukt me dan nooit om niet stil te staan bij het voorrecht dat ik intens voel om in Nederland te wonen. In vrijheid. Ik ben me er ook steeds meer bewust van (nu meer dan ooit) dat vrijheid een schaars goed is.

Grenzen
Ik kijk naar buiten en zie de hekken in onze tuin staan: het is duidelijk welk stukje aarde „van mij” is en welk stukje van de buren. We hebben in de loop der eeuwen door het willen afbakenen van wat „van mij” is onze vrijheid steeds meer beperkt. Grote oorlogen zijn daarover gevoerd en worden daarover nog steeds gevoerd. Of het nu om land gaat of om geloof. Velen zijn voor de strijd of in die strijd gestorven.

Van Mij!
Alsof de aarde „van mij” kan zijn ….. Vandaag denk ik: de rek is eruit, het kan zo niet doorgaan. Onze grens is bereikt! Waar vind je nog vrijheid? Zelfs in Nederland is de vrijheid kleiner: je wordt voortdurend in de gaten gehouden: bewust (sociale media) of onbewust …. Het gebeurt gewoon. We ervaren ook minder vrijheid door steeds meer beperkende regels en wetten. Het is bijna niet meer mogelijk om vrije keuzes te maken, omdat er steeds minder keuzes zijn. Hoe we ons leven leiden wordt steeds meer voorgeschreven. Het is een draaiboek.
Vrijheid is ver te zoeken als je mensen „illegaal” noemt, als je je grenzen sluit voor mensen in nood. Nee, zelfs in Nederland is onze vrijheid beperkt. In verhouding met elders in de wereld nog groot, maar toch ….

Generation Y
Als de nood het hoogst is, is de redding nabij, wordt wel gezegd. Ik begin dat te voelen. Ik zie een generatie opstaan die de schouders eronder zet: Generation Y. Een generatie die wil delen, die voor elkaar wil zorgen, die voor ónze aarde wil zorgen. Die liefde creëert, die mensen wil samenbrengen, die vrijheid uitdraagt. Ik zie het gebeuren in mijn omgeving. Ik voel het resoneren. Er gebeurt iets. En het is mooi. Daar wil ik bij zijn!

Hoop!
Lieve lezers, het gaat dus vandaag en morgen voor mij niet alleen om het herdenken van de doden en het vieren van de bevrijding, maar het gaat ook om HOOP. Reik eens uit … wie weet ontstaat er wel iets moois!