Het nieuwe jaar is begonnen. Ik voel dat vandaag meer dan gisteren of eergisteren, omdat het vandaag de eerste werkdag na de vakantie is. Het nieuwe jaar is nu écht begonnen. Aan het begin van zo’n nieuw jaar voel ik altijd een hoop energie en zie ik een stapel kansen en mogelijkheden. Ik voel: „Ik heb er zin in!”.

Ik wil dat moment van positieve energie en sprankeling niet verpesten door Verkeerde Goede Voornemens te maken. Van die voornemens die eigenlijk onmogelijke opgaven blijken te zijn. Ik hoef je niet uit te leggen wat dat uiteindelijk met je doet: teleurgesteld in je zelf, deuk in je zelfvertrouwen en die aap op je schouder die in je oor schreeuwt: zie je wel! Je bent zwak en hopeloos …… Nee! Dat moment van positieve energie en sprankeling wil ik graag wat langer, liefst heel lang vasthouden!

Goede Voornemens maken we met ons hoofd. We vinden dat we dit of dat zouden moeten doen, omdat dat op de een of andere manier goed voor ons is: ik ga stoppen met roken, ik ga minder en anders eten en drinken, ik ga meer bewegen …. Om de top 3 nog maar eens op te sommen.
Het probleem is dat échte verandering niet in ons hoofd gecreëerd wordt, maar in ons hart. Alleen als je wílt veranderen, zul je veranderen. En zul je het volhouden om je doel te bereiken.

Maar hoe weet je dan of je iets écht wílt?

Dat is eigenlijk heel gemakkelijk. Dat kun je namelijk voelen! Probeer dit eens:
Ga er er eens goed en lekker voor zitten. Dat betekent dat je het niet even tussendoor moet doen, als je eigenlijk geen tijd hebt! Spreek je goede voornemen hardop uit: ik ga vanaf nu ………. (bijv. elke dag met mijn fiets naar mijn werk). Laat dat zinnetje even goed van binnen resoneren en ga met je volle aandacht naar het gevoel, de sensatie dat het zinnetje bij je oproept.
Vervang nu het woordje „ga” met het woordje „wil”: ik wil vanaf nu ……… (elke dag met mijn fiets naar mijn werk gaan). Spreek ook dit zinnetje hardop uit en kijk aandachtig naar hoe dat van binnen voelt.

Voel je het verschil? Voel je hoe het voelt als je iets écht wilt? Voel je hoe het sprankelt? Of hoe het voelt als je het eigenlijk écht niet wilt? Wil je écht elke dag met je fiets naar je werk? Als je niet het “échte willen” kunt voelen, zoek dan een alternatief. (Bijv. ik ga elke dag een half uurtje wandelen tussen de middag.) Als je deze oefening met een aantal Goede Voornemens doet, voel je vanzelf welk voornemen vanuit je hart gestuurd wordt, en welk vanuit je hoofd. De kans dat je voornemens zullen slagen is groter als ze vanuit je hart gestuurd worden, als je het écht wilt. Je zult het dan gemakkelijker kunnen volhouden.

Ik nodig je uit om deze week eens kritisch naar je Goede Voornemens te kijken (voelen). Of naar waarom je er geen maakt 😉 Ik wens je een energiek, positief en sprankelend 2015 toe!