Als je het weer niet kunt veranderen, verander dan van jas!

Gemopper op het weer is van alle tijden. Meestal willen we ander weer: het is te warm, te koud, te nat, te winderig, te grijs ….. Maar hoe graag we het ook willen (en bezig zijn het klimaat te veranderen): het weer zal zich niet aan onze wensen aanpassen. Op het weer hebben we geen invloed. Om het dan toch wat aangenamer voor onszelf te maken kunnen we wel onze jas aanpassen aan het weer: een dunnere, dikkere, waterdichte, winddichte, fleurige jas ….

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die denken dat ze iets wat buiten henzelf staat kunnen veranderen. Dat wat er in hun relaties niet oké is, dat ligt niet aan henzelf, dat ligt altijd aan de ander. En die ander die moet veranderen … Als je niet met je baas door één deur kunt, dan ligt dat aan de baas. Als je ruzie hebt met je vader, dan ligt dat aan je vader. En hoe frustrerend is het dat die ander nou nooit eens beseft hoe vervelend hij bezig is en nooit eens zijn gedrag verandert om het voor jou aangenamer te maken! Hoe vaak je ook tegen hem zegt dat hij écht verkeerd bezig is en moet veranderen!
Het gedrag van een ander kun je echter niet veranderen. Dat kan niemand. Het is zonde van je energie en tijd om daar moeite voor te doen: het is frustrerend en het lost je probleem niet op. Wij kunnen alleen ons eigen gedrag veranderen. Aanpassen aan een situatie om het voor onszelf aangenamer te maken. En wellicht dan ook voor die ander, zodat er een gelijkwaardige, volwassen dialoog kan ontstaan.
Mijn cliënten gaan op zoek naar een manier die hen, zonder zichzelf geweld aan te doen, in staat stelt beter met een vervelende situatie om te gaan. Door nederigheid en kwetsbaarheid vinden ze de kracht in zichzelf om tot een oplossing te komen. Daar is veel moed voor nodig. Maar die nieuwe jas, die voelt als thuiskomen. Ze willen hem nooit meer uitdoen!

Zo vlak voor Kerst is het misschien een mooie tijd om eens naar je eigen relaties te kijken. Waar voelt het niet goed en ligt dat, vind jij, aan de ander? Zou je het graag anders willen? Dat kan … écht … Verander van jas!