Mindfulness

Mindfulness

Lekker mindful bezig
Het schijnt heel eenvoudig te zijn, mindfulness: als je aandacht geeft aan het huidige moment kun je geluk vinden in het hier en nu. Het huidige moment is het enige werkelijk aanwezige moment. Dat wat geweest is, is geweest. Je kunt het niet meer veranderen. Bovendien heeft je brein daar al een verhaal van gemaakt. Dat wat nog komen moet is onbekend. Door in de toekomst te leven geef je je brein een vrijbrief om het verhaal alvast te schrijven. Het pakt waarschijnlijk anders uit. Want zo is het leven nu eenmaal: onvoorspelbaar. Zowel je verleden als je toekomst zijn verhalen, weergaven van de werkelijkheid. De enige echte werkelijkheid is dit moment, nu. Ik vind dat, eerlijk gezegd, makkelijker gezegd dan gedaan! En toch is er een manier om heel lekker en heel mindful bezig te zijn …..

Happy Camper
We waren dit weekend weer eens met onze camper (een wat oudere, gastvrije, gepimpte dame) op pad. De bestemming: een evenement in Brabant. We mochten van de organisatie op het terrein zelf staan. Met als gevolg dat er het hele weekend mensen kwamen aanwaaien: familie, vrienden, vrienden van vrienden ….. Heel gezellig. En toen ik, samen met mijn zus, een van de enorme afwassen aan het wegwerken was, bedacht ik dat alles veel meer tijd kost als je kampeert. En toen dacht ik er meteen achteraan: heerlijk! Geen knopjes om op te duwen: koffie? zelf opschenken! Afwassen? zelf met de borstel aan de slag! Eten? zelf koken! Altijd alles opruimen en schoon houden, anders heb je in no time een enorme puinhoop, waar niet in te leven valt. Je hebt je aandacht nodig bij dat wat je aan het doen bent. Je doet alles zorgvuldig bewust. Je bent erg in het hier en nu. Dwalen je gedachten af? Natuurlijk. Maar omdat je een handeling aan het verrichten bent, ben je óók bewust aanwezig in het moment.

Vrijheid en ruimte
Ik keek naar de gasten die buiten lekker in het zonnetjes zaten te keuvelen. Ik voelde de rust en ontspanning. Even vrij van alles. Even lekker helemaal niets. Ik keek naar mijn zus die heel aandachtig een te grote kom in een te klein afwasbakje probeerde schoon te krijgen en ik voelde me gelukkig. Gewoon daar, in het hier en nu van toen. In een kleine camper en ik wist: vrijheid en ruimte voelen heeft niets te maken met vierkante meters.

Zo werkt het voor mij: ik ben lekker mindful bezig als ik met de camper op pad ben. Ik leer zo hoe het voelt en hoe ik dat gevoel kan krijgen.