Verbinding is „hot”. Je kunt geen tijdschrift meer openslaan of het gaat over verbinding. Het is het woord van nu. En dan gaat het vooral om de verbinding tussen jezelf (of onszelf) en een ander (of anderen). Bijvoorbeeld in een team: de leden van het team moeten verbinding voelen met het team en de leider moet zich verbinden met de leden. Of: politici moeten zich verbinden met het volk (dat straks op hen moet stemmen). Of: moslims en niet-moslims moeten zich verbinden om de wereldvrede te behouden (of terug te krijgen …).

Versmelting

Het is niet zo’n gek idee; we bestaan omdat er verbinding heeft plaatsgevonden. De eicel en de zaadcel verbinden zich letterlijk, waardoor er nieuw leven ontstaat. Er is sprake van versmelting: beide cellen heffen letterlijk elke blokkade op om één te worden, om iets nieuws te creëren. En dat is meteen ook het grote verschil met het mode-begrip verbinding: vaak is er geen sprake van versmelting. Het „eigen” wordt bewaakt en verdedigd, terwijl de verbinding tot stand moet komen: ”ik wil me best met jou verbinden, maar niet helemaal”.
Je verbinden wil niet zeggen dat je moet stoppen met te zijn wie je bent. Het is belangrijk om je eigen unieke identiteit te behouden en de identiteit van de ander te respecteren. Het is mijn overtuiging dat je je pas echt kunt verbinden met een ander als je weet (tot in elke cel van je lijf vóelt) wie je bent. Pas dan kun jezelf blijven, terwijl je versmelt met een ander om iets nieuws te creëren. Je zult je, met andere woorden, eerst met jezelf moeten verbinden. Je zult weer moeten worden, wie je eigenlijk bent. Veel mensen zijn dat vergeten. De vraag „wie ben ik” is de meest gehoorde in mijn praktijk. „Ik weet niet wat ik wil, omdat ik niet weet wie ik ben”.
Als je je verbonden weet en voelt met jezelf ben je zo krachtig! Je hebt dan geen blokkades of verdediging meer nodig. Je weet: ik raak mezelf nooit meer kwijt. En dan, lieve lezers, is het geen enkel probleem om je met een ander te verbinden.

Thuiskomen bij jezelf; dat wens ik iedereen toe. Want samen iets nieuws creëren is, naar mijn overtuiging, noodzakelijk. Het oude voldoet simpelweg niet meer!